Zašto su banane toliko važne u našoj ishrani?

       
Foto. Fresh Fruit Portal

Pomažu kod probavnih i srčanih bolesti, održavaju zdravlje bubrega i poboljšavaju koncentraciju.

Upotreba banana datira još od 8000 godina pre naše ere, a širenje islama je još početkom 9. veka dovelo do širenja banana. Banane kakve mi poznajemo su svetle i slatke, a one s više skroba se nazivaju plantana banane.

Drvo banane

Photo: Photospin

Prosečna banana je teška otprilike 125 grama, a sadrži oko:

  • 110 kalorija,
  • 30 grama ugljenih hidrata,
  • 1 gram belančevina,
  • 450 mg kalijuma,
  • 9 mg vitamina C,
  • 34 mg magnezijuma,
  • 0.5 vitamina B6,
  • 0.3 mg mangana,
  • 0.3 mg gvožđa,
  • 0.8 mg vitamina B3,
  • 0.1 mg riboflavina,
  • 0.5 mikrograma folne kiseline.

Banane su bogate vitaminima i mineralima, a sadrže jako malo masnih kiselina. Sadrže malo proteina, a sastavljene su većinom od vode i ugljenih hidrata. Nezrele banane su pune skroba.

Lekovita svojstva banane sadržana su u visokom udelu dijetalnih vlakana, vitamina i alkaloida. Banane poseduju mnoge alkaloide, aromatične spojeve koji poseduju sntioksidativna svojstva. Često pomažu kod srčanih i degenerativnih bolesti.

Suve banane su dobre za zdravlje jer su sušenjem hranjive materije postale koncentrisanije. Ipak, tako sadrže i više šećera, pa se ne preporučuju ljudima koji žele da izgube na težini.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: