Najnovija istraživanja pokazala su da su jaja prava superhrana, jedna od najzdravijih hrana na svetu.
Jaja sadrže minimalnu dozu ugljenih hidrata i mnogo proteina i masti. Sve to znači da zasite i saveznik su u gubitku kilograma. Na 30 gojaznih žena sprovedeno je opsežno istraživanje. Pola žena za doručak je jelo jaja, a druga polovina krofnu. Oba obroka imala su jednak broj kalorija. Žene koje su jele jaja osećale su se sitije i unosile su manje kalorija u narednih 36 sati. Nakon 8 nedelja, žene iz grupe koja je doručkovala jaja izgubile su 65% više kilograma i 16% više telesne masti. Dakle, jaje za doručak stvarno je pametna odluka.
Sadrže gotovo sve vitamine i minerale koji su potrebni za normalnu funkciju tela. Samo jedno jaje sadrži 6% preporučene dnevne količine vitamina A, 9% preporučene doze vitamina B12 i čak 15% preporučene dnevne doze vitamina B2.
Kolin je važan nutrijent za čije postojanje mnogi ljudi uopšte ne znaju. Pripada grupi vitamina B, a odgovoran je za izgradnju ćelijskih membrana i brojne druge ćelijske funkcije. S obzirom da je u hrani pojavljuje retko, većina ljudi zapravo je u deficitu, pa je jaje, koje sadrži čak 100 mg kolina, sjajan izvor ovog nezamenjivog nutrijenta.
Autor: nsuzivo.rs