Foto: Hawaii Pacific Health

Malo čokolade svakodnevno u trudnoći doprinosi zdravlju krvih sudova fetusa, tvrdi novo istraživanje.

“Otkrili smo da konzumiranje malih količina tamne čokolade, nezavisno od toga da li sadrže visok ili nizak nivo flavonola, od prvog tromesečja trudnoće, može dovesti do poboljšanja funkcije posteljice”, rekao je autor istraživanja dr Emanuel Bujold, profesor ginekologije i akušerstva na Univerzitetu Laval u Kanadi.

Prirodno se flavonoli nalaze u neprerađenom kakaovcu. Budući da imaju gorak ukus, zbog tehnika koje ih iz prirodnog kakaovca pretvaraju u fini kakao prah ili čokoladu, izgubi se velika količina flavonola. Zato je ovo istraživanje pokušalo da otkrije da li je važan nivo flavonola u čokoladi.

U istraživanju su učestvovale trudnice od 11. do 14. nedelje trudnoće i koje su nosile jedno dete. Morale su da jedu 30 grama čokolade dnevno 12 nedelja. Pola trudnica jelo je čokoladu s visokim udelom flavonola, a druga polovina je dobila čokoladu s niskim. Bez obzira na to kakvu su čokoladu konzumirale, imale su isti rizik za nastanak preeklampsije i visokog krvnog pritiska, kao i izmerenu istu težinu posteljice.

“Ovo nije dozvola za preterivanje u čokoladi. Trudnice u istraživanju su jele samo 30 grama čokolade, što je samo nekoliko komadića. Ako preteraju u unosu čokolade, trudnice mogu dobiti više kilograma nego što je preporučljivo”, rekla je Lona Sandon, profesorka kliničkog nutricionizma u Teksasu.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments