Foto: Voice of America

Belgijski naučnici sa Univerziteta Haselt su u posteljicama 28 žena koje žive u zagađenim područjima otkrili čestice čađi koja je u vazduhu kao posledica zagađenja.

Od ispitanih porodilja, petoro žena se porodilo prevremeno, a 23 u terminu.

Posteljica povezuje zdravlje majke i zbog toga su rezultati ovog istraživanja zastrašujući, smatraju naučnici, jer pokazuju da zagađenje može kroz telo majke da dođe do nerođenog deteta. Upozoravaju da bi ovakav protok štetnih materija mogao da prouzrokuje komplikacije pri rođenju i oštećenja kod deteta.

Čađ, koja najčešće nastaje kao posledica izgaranja fosilnih goriva, kod trudnica je otkrivena na fetalnoj strani posteljice, delu koji je najbliži detetu. Pronađena je kod svih 28 majki koliko ih je i učestvovalo u istraživanju.

Iako se još ne zna koji su tačno učinci zagađenja na nerođeno dete, iz tima koji je prevodio istraživanje kažu da se zna da čađ kod još nerođene dece oštećuje DNK.

Tako se može pokrenuti proces koji se naziva metilacija, u kojem delovanje jednog gena može promeniti delovanje hemikalije koja dolazi od spolja. Metilacija može uzrokovati mutacije koje uzrokuju rast tumora, a povezana je i sa stanjima kao što su multipla skleroza ili dijabetes.

Deca majki koje žive u zagađenim područjima imaju IQ za sedam bodova niži od dece majki koje žive u mestima sa čišćim vazduhom, otkrili su naučnici sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku ove godine.

Deca rođena u današnje vreme izgubiće skoro dve godine svog života zbog zagađenja vazduha, navodi se u izveštaju američkog Instituta za zdravstvene učinke iz aprila ove godine.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments