Zbog hemikalija u kozmetici devojčice mogu ranije u pubertet

       

Devojčice koje su pre rođenja izložene hemikalijam prisutnim u sapunu, pasti za zube, proizvodima za šminkanje i ostalim proizvodima za ličnu higijenu izloženije su opasnosti od ranijeg ulaska u pubertet.

Ranija istraživanja sprovedena na životinjama pokazala su da brojne hemikalije mogu negativno uticati na hormone i povezuju se s ranijim ulaskom u pubertet.

Reč je većinom o ftalatima kojih je najviše u parfemima, sapunima i šamponima, potom o parabenima koji se koriste kao konzervansi u kozmetici i o fenolima, među kojima je i triklosan, baktericidno sredstvo koje se već decenijama koristi u kozmetičkoj industriji kao konzervans. Njegova osnovna funkcija nije zaštita potrošača, nego zaštita proizvoda.

Većina njih u medicini je poznata pod nazivom ‘endokrini disruptori’. Oni svojim oblikom i strukturom nalikuju i oponašaju prirodne hormone u telu i na taj način remete funkciju endokrinog sastava.

U studiji naučnika sa Berklija učestvovalo je 338 dece, 179 devojčica i 159 dečaka, čiji je razvoj praćen od rođenja do adolescencije.

Izloženost raznim hemikalijama naučnici su pratili uz pomoć analize urina majki tokom trudnoće, a zatim analizom urina dece nakon navršenih devet godina života.

Pokazalo se da je u više od 90 posto uzoraka urina prikupljenih među decom otkrivena prisutnost hemije koji mogu uticati na delovanje hormona. Najveći uticaj na raniji početak puberteta kod devojčica imali su prisutnost ftalata, parabena i triklosana u urinu majki za vreme trudnoće.

Spomenute hemikalije nisu značajnije uticale na razvoj dečaka u prenatalnom razdoblju.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments