Foto: slate.com

Kod osoba koje odluče da usvoje pet zdravih životnih navika uočena je veća verovatnoća da kada navrše 50 godina budu zdrave i bez ozbiljnijih hroničnih bolesti, pokazuju rezultati studije objavljeni u magazinu BMJ.

To podrazumeva: redovnu fizičku aktivnost, umerenost u konzumiranju alkohola, apstinenciju od pušenja, zdrav način ishrane i zdrava telesna težina.

Američko istraživanje temelji se na proučavanju medicinske dokumentacije 110.000 zdravstvenih radnika tokom više od dve decenije.

Ispitanicima od 50 godina postavljeno je pitanje o tome zadovoljavaju li najmanje četiri od pet ponuđenih kriterijuma: apstiniraju li od pušenja, hrane li se zdravo i uravnoteženo, praktikuju li svakodnevno umerenu ili jaču fizičku aktivnost u trajanju od 30 minuta, da li im je indeks telesne mase (BMI) između 18,5 i 24,9 i konzumiraju li dnevno ne više od  čaše vina.

Žene od 50 godina koje su se pridržavale četiri od pet spomenutih kriterijuma živele su u proseku još 34 godine bez dijagnoze karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, što znači deset godina duže u odnosu na ispitanice koje se nisu pridržavale nijednog kriterijuma.

Muškarci koji su se pridržavali četiri od pet ponuđenih kriterijuma u proseku su živeli još 31 godinu bez navedenih bolesti, što znači sedam godine duže u odnosu na ispitanike koji ih se nisu pridržavali.

Kod muškaraca koji su pušili više od 15 cigareta dnevno i kod gojaznih muškaraca i žena  uočen je najkraći životni vek bez neke od spomenutih bolesti, pokazala je studija.

Glavni autor studije dr Frenk Hu sa Harvarda smatra da studija javnosti šalje pozitivnu poruku, jer izborom zdravog načina života ljudi ne samo da žive duže nego i kvalitetnije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments