10 problema koje žene mogu imati i kako ih izlečiti

       
Foto: Gine4

Gotovo 3 od 4 mlade žene izbegavaju posete ginekologu kada je to potrebno jer im je neprijatno. 

1. Krvarenje van ciklusa

Uzrok mogu biti ciste na jajnicima, neredovno uzimanje pilula ili čak i stres. Vrlo je važno voditi brigu o sebi u stresnim razdobljima života. Činite stvari kao što su topla kupka, masaža i zapamtite da je vaše zdravlje najvažnije. Ako se ne radi o stresu, razmislite šta bi moglo uticati na vaše hormone i razgovarajte s ginekologom.

2. Vaginitis

Vaginitis je vrsta upale koja može uzrokovati svrab, miris, bol i crvenilo. Može biti zarazne i nezarazne prirode, a to je jedan od najčešćih ginekoloških problema. O kojoj se upali radi često zavisi od doba žene. Tamponi, sapuni i lubrikanti mogu uzrokovati neinfektivnu upalu. Stoga pazite i koristite prirodne i bez mirisa proizvode i pažljivo isperite vodom. Ako mislite da je uzrok zarazne prirode obavezno posetite svog lekara.

3. Nelagoda izazvana suvoćom

Svaka žena koja je imala ovaj problem zna koliko je to neprijatno. Uzrok može biti hormonska neravnoteža, verovatno zbog menopauze, porođaja ili dojenja. Srećom, postoji jednostavno rešenje. Prirodni lubrikanti mogu se koristiti za smanjenje suvoće, samo prvo proverite sastojke.

4. Rizik od cista

Ciste su vrlo česta pojava. Većina cisti je dobroćudna, ali mogu izazvati komplikacije. Postoje funkcionalne i nefunkcionalne ciste. Funkcionalne (vodene) ciste uzrokovane su poremećajem u funkciji jajnika, a nefunkcionalne nastaju zbog endometrioze. Najčešći simptom je bol koju možete osećati kao blagi pritisak pa sve do oštre boli, ali i bol kod polnog odnosa, poremećaji ciklusa, češće mokrenje i sl. Tople kupke od 15 minuta mogu pomoći, ali je i vrlo važno javiti se svom ginekologu.

5. Opasnost od uskog i sintetičkog donjeg veša

Svi znamo da su svilene gaćice predivne, ali nošenje uskog donjeg rublja može uzrokovati trenje i toplinu koja pogoduje rastu bakterija i time uzrokovati infekciju. Vaše zdravlje je važnije od lepote. Uvek proverite od koje je tkanine napravljeno donje rublje, pamučno rublje je najzdravije. Svi vaši problemi mogli bi započeti zbog loše kvalitete sintetičkog donjeg veša.

6. Problemi zbog preteranog pranja

Naravno da svaka žena želi biti čista u vaginalnom delu tela. Prokomerno pranje i čišćenje i neprirodne hemikalije mogu naškoditi bakterijskoj ravnoteži vaše vagine i uzrokovati infekciju. Proizvode s voćnim mirisima vratite nazad na policu i krenite prema prirodnim sapunima bez mirisa koji su posebno napravljeni za intimnu higijenu.

7. Loši vaginalni mirisi

Isitna je da zbog onog što jedete, vaše telo ima različite mirise i pod uticajem je onoga što jedete. Niste “ludi” ako pomislite da mirišete na ananas ili cimet jer različita hrana svakako može izazvati kiseli miris.

8. Opasnost od polno prenosivih bolesti i infekcija

U svetu više od milion ljudi svakodnevno oboli od polnih bolesti, zato je važno ozbiljno shvatiti ovaj problem i paziti na zaštitu tokom polnih odnosa. Mnoge infekcije ostaju nezapažene jer nemaju posebne simptome. Druge imaju simptome poput svraba, bradavica ili peckanja tokom mokrenja. Zato je vrlo važno javiti se lekaru ako vam se nešto učini sumnjivo.

9. Problemi zbog uraslih dlačica

U mnogim kulturama dlačice se skidaju s intimnih delova tela, ali čupanje dlačica i brijanje mogu uzrokovati urastanje istih. Najbolji način rešavanja uraslih dlačica je da ju odmah ukonite. Redovne tople kupke uz nežno trljanje peškirom tog područja ukloniće mrtve ćelije kože i osigurati lakše izrastanje dlačica.

10. Rizik od vulvodinije

Ovo je stanje hroničnog bola ili dugotrajne neugode u području oko otvora vagine. Uzrok mogu biti česte vaginalne infekcije, alergije ili preosetljivost, povreda živaca oko stidnice, a kod svake žene bol je drukčija. Iako nema leka, svakako se obratite doktoru jer se simptomi mogu ublažiti pomoću lekova. Tople kupke s gorkom soli takođe mogu ublažiti simptome.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments