Foto: WebMD

Naučnici su iz svrstali među deset najzdravijih namirnica na svetu.

Akai bobica ime je dobila kao portugalska izvedenica reči “wasa”, što na tupi-guarani, jeziku južnoameričkih Indijanaca, znači “voće koje plače”. Akai bobice, koje u duguljastim grozdovima u kojima ih obično ima 700-900 vise s vitkih palmi, vrlo su osetljive na tropske vrućine, pa kad se uberu, iz njih počne da se cedi sok. Upravo su zbog tog svojstva tako dugo ostale nepoznate na svetskom tržištu. Tek kad su se počele graditi male prešaonice u kojima su se sveže ubrani plodovi pretvarali u sok, akai bobica je munjevitom brzinom osvojila srca potrošača širom sveta.

One su bogat izvor antioksidansa i imaju mnoga druga lekovita svojstva. Puna je hranjivih sastojaka, u njoj se nalaze vitamini, minerali, esencijalne masne kiseline i vlakna. A kad se osušene bobice pretvore u prah, dobija se lek u kapsulama. Testiranje na ljudima pokazalo je da se već nakon dve nedelje uzimanja dodataka ishrani na bazi akai bobica povećava energija, vitalnost organizma i koncentracija. Korisne su za detoksikaciju organizma, koju nutricionisti preporučuju tokom izmena godišnjih doba jer jača imunitet.

Pozitivno delovanje akai bobica zapisano je i u stručnoj literaturi, gde je svrstana među deset najzdravijih prirodnih namirnica. Čudotvorna bobica sprečava starenje, daje energiju, pomaže u obnovi organizma, povećava vitalnost, uništava ćelije tumora i raka, usporava rast ćelija leukemije. Zato ne čudi što u Brazilu akai palmu nazivaju drvetom života, a tamošnje stanovništvo njene plodove obilno koristi u svakodnevnoj ishrani hiljadama godina.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments