Alergija na gluten kod dece

       
Foto: The Meno Clinic

Osam namirnica koje najčešće uzrokuju alergije kod dece su soja, pšenica ili sve glutenske žitarice (protein iz pšenice, zobi, ječma i raži), pistaći, kikiriki, mleko, jaja, riba.

Vodite računa da vaše dete greškom ne dođe u dodir s nekim alergenom u kuhinji (ponekad je dovoljno da se prospe malo brašna na pod, da dete udahne malo glutena, da bi se manifestovala alergijska reakcija). Neki roditelji drže kuhinju “čistom od alergena”, pa ukoliko je jedno dete alergično na gluten, cela porodica ga ne jede. U našim krajevima to može biti novčano zahtevno, budući da je bezglutensko brašno skupo.

Kada se deca igraju zajedno, vrlo često dele hranu između sebe (što može biti fatalno za alergično dete). Ukoliko je vaše dete dovoljno veliko, objasnite mu da uzimanje slatkiša i grickalica od druge dece može biti opasno za njega. Ukoliko je vaše dete malo, objasnite nekom od roditelja koji nadziru decu da je vaše dete alergično i šta sme da jede, ili vi možete ostati sa detetom tokom igre. Isto pravilo važi i za školu. Važno je da obavestite učitelje, školsku kantinu o posebnoj ishrani vašeg deteta.

Deca koja ne jedu gluten često su “izolovana” od ostale dece, jer ne mogu s njima deliti slatkiše, grickalice, pa čak ni rođendansku tortu!

Postoje mnoge alternative pšeničnom brašnu i glutenskim žitaricama, koje su lako dostupne, poput heljdinog brašna, prosa… koje su čak i zdravije za vašu decu. Palenta je odlična za malu decu jer se lako vari i dobra je za probavu.

Barem u početku, dok je vaše dete u tranziciji, svi jedite hranu koja odgovara vašem detetu. Pokažite svoje zanimanje za “novu” hranu, komentarišite kako je zdrava ta nova namirnica koju jedete i kako je ukusna (čak i ako nije).

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: