Antiperspiranti ili dezodoransi- šta izabrati?

       
Foto: Review Parlor

Antiperspiranti stavljeni su u nekim zemljama (SAD, Kanada) u kategoriju bezreceptnih lekova (mogu se kupiti bez recepta, u maloprodaji, a dozvoljena im je upotreba samo u predelu pazuha).

Dezodoransi koče aktivnost i razvoj bakterija čime sprečavaju neprijatan miris kože, a budući da su uglavnom mirisni preparati delimično i ublažavaju miris znoja. Mnogo je hemijskih sastojaka koji deluju kao dezodoransi.

Antiperspiranti sadrže soli aluminijuma, cinka, a deluju na smanjenje protoka znoja, sužavajući pore znojnih žlezda i blokiraju izvodne kanaliće znojnih žlezda. Mnoge soli aluminijuma deluju iritirajuće i nadražujuće što rezultira crvenilom i upalom kože. Ako su u spreju, ne preporučuje se njihovo udisanje jer dugotrajnom upotrebom mogu izazvati oštećenje pluća. Aluminijum se takođe povezuje i s Alchajmerovom bolesti!

Jedini sigurni proizvodi za nanošenje na kožu su oni sertifikovani ekološki preparati koji uopštee nemaju sintetičke sastojke. Na mnogim prodajnim mestima možete pronaći hipoalergene dezodoranse u obliku kristala, tzv. kristalni kamen koji je mineralnog porekla.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments