Nahranite živce orasima, artičokom, kupinom…

Artičoke sadrže cinarin i silimarin koji podstiču rad jetre i žuči, a vitamini B skupine i magnezijum jačaju živce.

Urme imaju vitamin C i vitamine B skupine važne za neurološki sastav. Njeni lako topljivi šećeri izvrsna su hrana za živce. Pomaže boljoj koncentraciji. Sadržava kalijum i magnezijum, pa je posebno preporučljiva ljudima sklonima apatiji i depresiji. Pojedete li nekoliko urmi najmanje dva sata prije spavanja, pomoći će vam da lakše zaspite.

Celer se od davnina smatrao lekom. Osim što sadrži vitamine B skupine, u celeru je zastupljen retki vitamin B12. Stoga je idealan za ljude pod stresom i one kojima je potrebna potpuna koncentracija. Ovo povrće izvrsna je hrana koja nas štiti od nervoze, depresije i razdražljivosti.

Kupinu jedite umesto čokolade, jer je poznata kao ljekovita biljka. Sadrži mnogo karotinoida koji štite od stresa. Sadrži i velike količine vitamina C.

Orasi od minerala sadrže magnezijum, pa je šaka oraha dnevno dovoljna za bolju koncentraciju.

Leblebija je izvrstan izvor mangana, minerala koji učestvuje u sintezi masnih kiselina, nužnih za održavanje zdravog živčanog astava. Zato ga u šali nazivaju pretečom lekova za smirenje.

Mirođija je začinska biljka koja nas smiruje u stresnim situacijama i pridonosi dobrom snu. Nekada su nemirnoj deci davali da žvaču semenke mirođije.

Autor: nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments