Foto: Working Mother

Botulizam je akutna bolest izazvana bakterijom Clostridium botulinum. Može biti vrlo opasna budući da izaziva slabost u mišićima i probleme s disanjem.

Spore bakterije Clostridium botulinum se mogu naći u onečišćenoj okolini, nekoj zagađenoj hrani (konzervama) i u medu. Upravo zbog toga se preporučuje da se med ne daje deci do 1. godine života, a neki pedijatri čak zabranjuju med do druge godine!

Bolest se obično javlja kod beba između treće nedelje i šestog meseca starosti ako konzumiraju kontaminiranu hranu, što je vrlo retko s obzirom da se preporučuje isključivo dojenje do 6. meseca života ili adaptirana mleka ako majka ne doji.

Ako spore bakterije Clostridium botulinum, budu unesene u organizam dojenčeta bakterije će se umnožavati i proizvoditi toksin. Taj toksin ometa normalnu interakciju između mišića i nerava i na taj način može ometati sposobnost deteta da se pomera, jede i diše.  Odrasli i deca starija od godinu dana nisu u riziku jer je njihov probavni trakt razvijen i može izbaciti spore kroz telo pre nego što one uzrokuju bilo kakvu štetu.

Simptomi botulizma počinju da se javljaju između trećeg i tridesetog dana nakon što beba u svoj organizam unese kontaminiranu hranu. Konstipacija je obično prvi znak bolesti, ali se ona javlja i zbog mnogih drugih razloga, bezizražajno lice, lice bez mimike, problemi s gutanjem i disanjem, slabost mišića, smanjena pokretljivost, slab apetit i beba manje plače.

Kao i mnoge druge bakterije, i ova se nalaze svuda u našem okruženju. Ima ih u prljavštini i prašini, pa čak i u vazduhu, u zagađenom medu ili mednim prerađevinama i kukuruznim sirupima koji služe kao prirodni zaslađivači. Naravno treba paziti i na higijenu opšteno (pranje ruku pre jela) i higijenu namirnica koje dajete detetu (držite kvarljive namirnice u frižideru, a nakon isteka roka trajanja ih bacite, povrće uvek operite pod vodom, očistite ostatke zemlje, ne jedite hranu sumnjivog mirisa, čak ako je kupljena sveža).

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments