Foto: Science

Lekari upozoravaju da je to rizična i bespotrebna velika operacija.

Broj porođaja carskim rezom udvostručio se u zadnjih dvadeset godina i u nekim zemljama dosegao razmere epidemije, objavili su lekari u časopisu Lancetu.

U 2015. godini, poslednjoj za koju postoje dostupni podaci, lekari su širom sveta izveli 29,7 miliona carskih rezova, što je 21 posto svih porođaja. Petnaest godina pre, na početku 21. veka, carskih rezova bilo je 16 miliona, odnosno 12 posto svih porođaja.

Procenjuje se da je carski rez, hirurški zahvat kojim se sprečavaju komplikacije pri porodu, nužan u 10 do 15 posto trudnoća.

U najmanje 15 zemalja sveta tim zahvatom na svet dolazi čak 40 posto dece. Najčešće mu pribegavaju bogatije žene u privatnim klinikama.

U Brazilu, Egiptu i Turskoj više od pola porođaja obavlja se carskim rezom. Najviše u Dominikanskoj Republici, 58,1 posto.

Džejn Sandal, profesorka sociologije i ženskog zdravlja na Kraljevskom koledžu u Londonu, kaže da je nekoliko razloga zbog kojih se žene sve češće odlučuju na carski rez.

Među njima su  gubitak poverenja u to da će doktori i babice sigurno i stručno provesti vaginalni porođaj, ali i medicinsko-legalna pitanja.

Sandal kaže da često postoje “finansijski podsticaji” i lekaru i bolnici da naprave carski rez.

Stope smrti i invalidnosti majki veće su nakon carskog reza u odnosu na vaginalni porođaj. Zahvat na materici ostavlja ožiljke što može dovesti do krvarenja, ektopičnih trudnoća (kad zametak ‘zaglavi’ u jajnicima), kao i do prevremenih porođaja u budućim trudnoćama.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments