Lekovite obloge, sirupi i kapi od luka u narodnoj medicini koriste se od najstarijih vremena. Ali, i danas se ističe njihova učinkovitost. 

Istraživanja su pokazala značajno smanjen rizik od karcinoma pluća među osobama koje jedu hranu bogatu kvercetinom, kao što je crveni luk. Takođe pokazuju da se kvercetin bolje i učinkovitije apsorbira iz luka nego iz ostalih namirnica.

Redovno konzumiranje luka  može smanjiti učestalost astmatičnih napada. Za to je, između ostalog, takođe zaslužan kvercetin, čije je delovanje vrlo slično delovanju lekova protiv astme. Najveća koncentracija nalazi se u ljusci luka. Iskoristiti je možete tako da čitav, neoguljeni luk, dodate u lonac supe dok se ona lagano kuva. Tako će se u njoj zadržati svi korisni sastojci. Druga mogućnost je da od osušenih ljuski luka pripremate čajeve. Kako biste izbegli eventualne štetne pesticide, najbolje je birati organski luk ili ovo korisno povrće uzgajati u svojoj bašti.

Luk je najbolje jesti u svežem stanju. Međutim, ima situacija kad je bolje izbeći miris, pa u tim slučajevima možemo napraviti čaj od luka koji nema karakterističan miris. Budući da nama nikakvih štetnih delovanja, ovaj čaj moguće je piti svakodnevno, u većim količinama, a prikladan je za trudnice i malu decu.

Glavicu luka srednje veličine isecite na 4 dela i prelijte s 3 šoljice vode. Ako luk nije tretiran, izrežite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što delotvorniji. Potom kuvajte na laganoj vatri dok pola količine tečnosti ne ispari, procedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja slatkast je i prijatan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom. Ako vam okus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim lekovitim biljem- tokom kuvanja ubacite nekoliko kašičica kamilice i/ili majčine dušice. Raskuvani luk možete kasnije upotrebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krompira ili varivima. Ovaj čaj prvenstveno je učinkovit protiv kašlja. Takođe ga možete koristiti i za lečenje grlobolje, prehlade i gripa.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments