Čili papričica produžava život

       

Papričice i ostali začini se već vekovima koriste za poboljšanje boje i ukusa i za konzerviranje hrane, ali i u medicinske svrhe.

Hipokrat i Galen su smatrali da začini ispravljaju humoralnu neravnotežu, odgovornu za nastanak bolesti.

Čili papričica, povišava katabolizam lipida u raznim organima i tkivima, što može zaštiti od povišenog holesterola i gojaznosti, a čime se smanjuje rizik od hipertenzije, dijabetesa tip 2.

Korišćenjem podataka o više od 16.000 odraslih Amerikanaca profesori i studenti su pregledali osnovne karakteristike osoba koje su konzumirale ljute čili papričice i upoređivali ih s onima koji nisu imali tu naviku. Statistički, korisnici čilija su najčešće bili mlađi muškarci, bele ili meksičko-bele rase, u braku, puše cigarete piju alkohol, konzumiraju više povrće i mesa, imaju niži holesterol, niža primanja i niži stupanj obrazovanja. Testirane osobe su bile praćene tokom 23 godine, a naučnici iz Vermonta su ispitivali broj smrtnih slučajeva, a potom analizirali specifične uzroke smrti.

U periodu posmatranja umrlo je 4.946 ispitanika. Među učesnicima koji su jeli ljute papričice umrlo ih je 21,6% a onih koji to nisu činili, 33,6%.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: