Radi se o bakteriji Lactobacillus reuteri koja se obično nalazi u zdravom probavnom sistemu i pomaže u regulaciji kiseline.

Creva dece koja imaju autizam često sadrže bakterije drugačije od onih kod ljudi koji ne pate od ovog poremećaja. Posledica toga je da su tri puta sklonija razvoju ozbiljnih poremećaja u probavnom sistemu u nekom trenutku života.

Neki stručnjaci smatraju da je upravo crevna mikroflora uzročnik bolesti, kao i nada za ozdravljenje. Nedavna istraživanja pokazala su da promene u sastavu crevnih bakterija kod životinja imaju dramatične posledice na njihov nervni sistem. To otkriće moglo bi biti dobra podloga za dalja istraživanja i pronalazak rešenja za autizam.

Prema studiji objavljenoj u magazinu Neuron sugeriše se upravo to. Autor studije su Mauro Kosta-Matioli sa Medicinskog fakulteta Bejlor u Teksasu i njegove kolege. Oni su otkrili da uvođenje novih bakterija u probavni sistem miševa koji imaju simptome autizma- te simptome može smanjiti ili neke od njih ukloniti.

Istraživači veruju da se radi o uticaju na signale koji iz creva nervima putuju do mozga, do dela koji se zove- ventral tegmental regija. Ova regija reguliše motivaciju za dobijanje nagrada, društveno ponašanje, usmeravanje pažnje…

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments