Da li dijabetičari treba da izbegavaju voće?

       

Studija objavljena u časopisu Nutrition Journal otkrila je da smanjena konzumacija voća ne pomaže dijabetičarima.

Istraživači su tokom istraživanja okupili 63 muškaraca i žena s prekomernom težinom i nedavno dijagnostikovanim dijabetesom tipa II. Svi su na raspolaganju imali lekarsku pomoć i savete nutricionista, uključujući i predloge za smanjenje unosa kalorija.

Neke od njih su ispitivači izabrali sa zadatkom da smanje unos voća, dok je druga grupa jela najmanje dva voćna obroka dnevno. Cilj je bio istražiti uticaj takvih režima na hemoglobin koji pokazuje nivo šećera u krvi tokom određenog vremena.

Prva je grupa dnevno konzumirala je oko 135 grama voća, što je približno jednako jednoj narandži ili banani, dok je druga konzumirala oko 320 grama.

Nakon dvanaest nedelja, ispitanici u obe grupe izgubili su na težini i smanjili obim struka, ali oni koji su jeli više voća imali su i bolje rezultate.

“Uzimajući u obzir brojne moguće pogodnosti koje nam pruža voće, preporučujemo da oboleli od dijabetesa tipa II ne smanjuju unos voća”, izjavili su autori istraživanja. Važno je napomenuti kako je potrebno sprovesti još istraživanja.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: