Da li je marihuana lek ili droga?

       
Foto: LA VDN- La Voix du Nord

Marihuana sadrži oko 426 hemijskih stvari od kojih neke deluju antibakterijski, neke opuštaju, a neke mogu uzrokovati halucinacije. 

Glavni sastojak kanabisa je THC, odnosno tetrahidrokanabinol.

Marihuana se dobija se od indijske podvrste biljke kanabis, poznate i kao konoplja. Industrijska podvrsta te biljke se koristi puno više i to za izradu užadi i odeće.

Kanabis se najviše koristi zbog svojeg opuštajućeg delovanja. Najčešće se konzumira tako da se pomeša s duvanom. Deluje kao blagi sedativ, opušta konzumenta ili čini pospanim. Ima i blagi halucinogeni efekat, pa može uzrokovati distorziju stvarnosti, na neke ljude deluje stimulativno, deluje na inhibitore raspoloženja, čini konzumenta veselim, podstiče apetit.

Mnogo se istraživalo da li se marihuana može koristiti kao lek. Najveći problem je što ona ima mnogo sastojaka, te je teško jasno utvrditi koliko je njeno korišćenje učinkovito i sigurno.

Istraživanja i iskustva navode određene blagodeti kanabisa. Može smanjiti neželjena delovanja hemioterapije. Lekovi koji se koriste kod raka su među najjačima i često uzrokuju uzastopna povraćanja. Ona ublažava ta negativna delovanja i olakšava život bolesnicima. Multipla skleroza kod koje ekstrakt kanabisa može biti koristan premda istraživanja to nisu potvrdila.

Ali, tu je i druga strana medalje. Konzumacija marihuane smanjuje mogućnost koncentracijesmanjuje motivaciju, a učestala upotreba kod mladih može usporiti njihov psihološki razvoj. Konzumenti mogu postati anksiozni, napeti sumnjičavi, a u ekstremnim slučajevima i paranoični. Kanabis loše deluje na koordinaciju, pa može uzrokovati probleme u vožnji ili pri hodanju.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments