Da li ste čuli za refleksologiju?

       
Foto: YouTube

Refleksologija potiče iz drevnih kultura Egipta i Kine, a od1913. iz SAD, gde su otorinolaringolozi dr Edvin Bauers i dr Vilijam H. Ficdžerald utvrdili da primena pritiska na refleksne zone na stopalima ima anestetičko delovanje na druge delove tela.

Na refleksološkim mapama stopala mogu se razaznati refleksne zone ili tačke koje su povezane s određenim organima ili delovima tela. Takve zone postoje i na ušima, rukama , jeziku i glavi.

Kad nam je vitalna energija negde u telu blokirana, masiranjem određene zone taj zastoj se može “razbiti” čime se određeni organ vraća u ravnotežu, a protok krvi i limfe se normalizuje. Organi desne strane tela su zastupljeni u desnom, a levi u levom stopalu.

Tretman se izvodi u ležećem ili sedećem položaju. Stopala se zagreju kružnim pokretima, a nakon toga se masiraju specifične tačke što ima analgetski učinak, bol se smanjuje i postepeno nestaje. Ovaj tretman je poželjno raditi jednom nedeljno.

Refleksoterapija pomaže u lečenju:

  • astme,
  • bronhitisa,
  • prehlade,
  • kašlja i upale sinusa.

Refleksoterapija se ne primenjuje prilikom unutrašnjih povreda, visoke temperature, otvorenih rana, kod visokorizične trudnoće i osoba koje su imale operacije srca.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments