Dijabetičari bi trebalo da unose više orašastih plodova

       

Uvođenje orašastih plodova u ishranu može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti kod osoba s dijabetesom tipa 2, tvrde naučnici s Harvardske škole za javno zdravlje  i bostonske bolnice.

Dosad se malo znalo o zdravstvenoj dobrobiti orašastih plodova na zdravlje srca kod osoba koje boluju od dijabetesa.

U zadnjem istraživanju naučnici su koristili upitnike o ishrani što je pre i posle dijagnostifikovanog dijabetesa tipa 2 ispunilo 16.217 muškaraca i žena.

Oni su dali odgovore na pitanja o navici konzumiranja kikirikija ili orašastih plodova u višegodišnjem razdoblju. Odgovori su ažurirani svake dve do četiri godine.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Circulation Research upućuje na to da je kod dijabetičara koji su konzumirali najmanje 28 grama orašastih plodova pet ili više puta nedeljno evidentiran 11 posto manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i evidentirali za 25 posto manji kardiovaskularni i 27 posto niži ukupni mortalitet.

Istraživanje je pokazalo i to da su orašasti plodovi poput oraha, badema, brazilskih oraha, indijskih oraščića, pistaća i lešnika, bili korisniji u kardiovaskularnoj prevenciji od kikirikija.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments