Dojenje ubrzava razvoj mozga kod nedonoščadi

       
Foto: Parents Magazine

Nije novost da je majčino mleko najbolja hrana za bebe. Kod onih prevremeno rođenih ima još jednu bitnu funkciju – podstiče razvoj mozga.

Prerano rođena deca mogu kasnije u životu imati problema s učenjem i koncentracijom, što se povezuje s promenama u razvoju mozga koje su uzrokovane preuranjenim porođajem. Konkretno, reč je o promenama u delu mozga koji pomaže moždanim ćelijama da međusobno komuniciraju.

Ali, naučnici imaju dobre vesti za roditelje nedonoščadi. Istraž ivanje koje je nedavno sprovedeno na Univerzitetu u Edinburgu pokazalo je da dojenje uveliko pospešuje razvoj mozga kod prerano rođene dece i pozivaju babice, sestre i lekare da podstiču majke da doje svoj decu.

“Naše istraživanje pokazuje da se razvoj mozga u nedeljama nakon prevremenog porođaja poboljšava kod beba koje primaju veće količine majčinog mleka. Rezultati su još bolji kod beba koje su dojene još dok su bile na odeljenju intenzivne nege”, objašnjava Džejms Bordman, pokretač studije. U studiji su analizirani nalazi magnetske rezonance mozga kod 47 beba.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments