Epidemije malarije i ebole će biti jače zbog krčenja šuma

       
Foto: Lakare Utan Granser

Od epidemije ebole 2016. godine u zapadnoj Africi umrlo je više od 11.000 ljudi. 

U najgorim scenarijima, područje s kojeg bi moglo doći do širenja ebole dogodiće se kada virus pređe sa životinje na čoveka. Stopa bolesti mogla bi se povećati za gotovo 15 posto.

“Zabrinjavajuće je da bi klimatske promene mogle da prouzrokuju porast stope ebole u sledećih 50 godina”, tvrde istraživači iz Velike Britanije i SAD-a koji su stvorili prediktivni model na temelju dosadašnjih saznanja.

Jedan od načina na koji će klimatske promene uticati na rizik od bolesti poput širenja ebole je pretvaranje drugih u prikladna mesta za širenje bolesti. Na primer, ako stabla na kojima su slepi miševi, za koje se veruje da su prenosioci virusa ebole, počnu da se uzgajaju na drugim područjima zaraza se može širiti.

“Globalno zagrevanje nije jedina promena koja bi mogla da poveća rizik od bolesti. Čišćenje Amazonske šume čini se da ubrzava širenje malarije”, kažu istraživači Endru MekDonald i Erin Mordekaj sa Stenford univerziteta u Kaliforniji.

Analiza slučajeva malarije, sa satelitskim snimcima prašume u poslednjih 13 godina, pokazuju da je porast krčenja šuma od 10 posto povezan s porastom broja malarije za 3,27 posto, a to znači 10.000 dodatnih slučajeva svake godine. To je verovatno zato što više ljudi naseljava područja sa zaraženim komarcima, dok seča stvara staništa pogodna za komarce.

Autor: nsuzivo.rsGranser

Komentari: