Foto: POPSUGAR Australia

Naučnici sa Univerziteta Arhus i Univerzitetske bolnice Arhus u Danskoj pokušali su da utvrde vezu između gojaznosti i depresije. Dok su se ranije studije oslanjale na podatke indeksa telesne mase (BMI), ova se bavila sastavom tela i raspodelom masti i organizmu.

BMI ne uzima u obzir raspoređivanje telesne masnoće, što je vrlo bitno, jer je masnoća koja se nakuplja oko struka opasna za zdravlje.

Istraživači su analizirali podatke iz dveju velikih baza podataka: UK Biobank koji uključuje podatke o genetskim varijantama i fizičkim faktorima poput merenja telesne masti i Konzorcij Psychiatric Genomics koji sadrži podatke o genetskim varijantama i poremećajima raspoloženja poput depresije. Reč je o podacima ukupno 800.000 ljudi.

Na temelju analize otkriveno je kako je višak masnoća u organizmu faktor rizika za depresiju, dok višak mišića nije. 

“Naša studija potvrdila je da ulogu u riziku za depresiju ne igra lokacija masnog tkiva, odnosno nije bitno na kojem delu tela se nalazi. Ovo ukazuje na psihološke posledice prekomerne težine. Gojaznost vodi u depresiju”, zaključuje doktor Dinesen Ostergard, jedan od vođa istraživanja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments