Sapun i voda nisu baš uvek pri ruci, pa je nekada praktičnije koristiti gelove za dezinfekciju ruku ili maramice.

Pranje ruku sapunom i vodom i dalje bi trebao biti najčešći način dezinfekcije i čišćenja ruku. Istraživanje objavljeno u magazinu Pediatrics bavi se pitanjem jesu li dezinfekcijska sredstva bolja od običnog sapuna. Rezultati su pokazali da se deca manje razboljevaju i izostaju iz vrtića ako koriste dezinfekcijska sredstva u poređenju sa sapunom.

Pošto je lakše korisititi te gelove i maramice, ljudi ih češće koriste, kaže dr Toš, jedan od učesnika istraživanja. Čak i ako je učinkovitost dezinfekcionih preparata manja, zaštita od infekcija postaje veća jer se češće koristi. Ali, stručnjaci ne podstiču da zaboravite na dobri stari sapun, vodu i čist peškir.

Ne treba koristiti sredstva za dezinfekciju ruku ako su one vidljivo prljave. Prema istraživanjima, ako su ruke zaprljane nakon, npr. rada u bašti ili slično, neće se dobro očistiti, jer kad dodate alkohol u blato samo ćete sve razmazati i nećete isprati prljavštinu. Gel za dezinfekciju ne može ubiti baš svaki mikrob, neke treba isprati, naglašavaju stručnjaci.

Alkohol ubija odnosno deaktivira viruse samo ako ima više od 60 posto alkohola, a važno ga je i naneti ga kako treba. Treba trljati ruke dok ne postanu suve. Ne bi trebalo brisati ruke papirom nakon upotrebe gela, jer tako potpuno ubijate njegovu svrhu.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments