Grčevi u nogama kao problem svih generacija

       

Grčevi se mogu javiti u bilo kom uzrastu, čak i kod dece. Najveći problem koji grčevi uzrokuju je i pojavljivanje tokom dnevnih aktivnosti. Ako se pojave na poslu mogu smanjiti produktivnost i izazvati nerazumevanje nadređenih. 

Grčevi u nogama mogu trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Grčevi se često javljaju tokom noći i ometaju spavanje, a zbog neispavanosti narušavaju kvalitet života. Noćni grčevi gotovo su rutina kod osoba koje su starije od 50 godina.

Grčevi u nogama posledica su intenzivnog fizičkog rada kao što je dugotrajno stajanje ili kretanje pod opterećenjem. Profesionalni sportisti takođe su žrtve grčeva zbog izlaganja intenzivnim naporima.

Bolovi u nogama u mirovanju najčešće su posledica bezazlenog umora i leče se odmaranjem i spavanjem, ali bolovi u nogama mogu označavati postojanje ozbiljnijeg problema kao što je duboka venska tromboza.

Grč mišića može biti tvrd kao kamen i ostati zgrčen čak i nekoliko minuta. Ponekad se grč povuče da bi se opet vratio i tako nekoliko puta pre nego se povuče.

Grčevi u nogama su česti, a šta ih uzrokuje, još nije u potpunosti jasno. Nekoliko mogućih uzroka su:

  • Nedovoljna prokrvljenost u mišiću,
  • Dehidracija,
  • Nedostatak elektrolita (npr. usred dugotrajnog znojenja),
  • Slaba kondicija ili slabost mišića koji nije navikao na napor kojem je izložen,
  • Preterano vežbanje,
  • Stajanje na tvrdoj površini,
  • Trudnoća,
  • Određeni lekovi (antipsihotici i kontracepcijske pilule).

Grčevi u mišićima nastaju kada živci šalju nekontrolisane impulse ćelijama mišića i mišići se posledično ne mogu opustiti. Grčevi i opterećenja mišića dovode do oštećenja ćelija mišića.

Bolovi u nožnim prstima kao i grčevi u nožnim prstima većinom su znak slabe cirkulacije. Iznenadni oštri bolovi u tabanima i grčevi u nožnim prstima posledica su umora i preterane fizičke aktivnosti.

Većina stručnjaka ističe kako grčevi u nožnim prstima mogu biti simptom neravnoteže magnezijuma, kalcijuma i vitamina D, kao i znak dehidracije i slabe cirkulacije.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: