Hrana od koje zna da zaboli glava

       
Foto: Mental Floss

Prema Međunarodnoj klasifikaciji, postoji čak 300 vrsta glavobolja. Primarne predstavljaju bolest zbog funkcionalnih poremećaja mozga i tu spada 90 posto glavobolja, dok su sekundarne simptom druge bolesti – tumora mozga, moždanog udara, bolesti štitne žlezde…

Glavobolje, osim stresa, lošeg sna, mogu podstaći i dijete, ali i preskakanje obroka, dehidracija, pušenje i dugotrajna izloženost jakom svetlu. Neke vrste hrane glavobolju će prouzrokovati odmah, ali ona se može javiti i nakon 36 sati. Zbog toga je korisno da vodite dnevnik ishrane kako biste utvrdili koja hrana izaziva glavobolju.

Trebalo bi jesti hranu bogatu magnezijumom i vitaminom B2, poput zeljastog povrća, semenki, orašastih plodova, crveno meso i jaja. Dnevni unos od 200 do 400 miligrama vitamina B2 smanjuje učestalost glavobolja.

Glavobolju mogu podstaći i kofeinska pića, tamna čokolada i riba, crveni i beli luk, celer, spanać, cvekla, zelena salata, ananas, banana, avokado, šljive.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: