Foto: Steve Buissinne / Pixabay
Prema novim podacima, dijabetes koji su razvili pacijenti sa teškim COVID-19 tokom hospitalizacije mogao bi biti samo privremen, a nivo šećera u krvi bi mogao da se vrati u normalu nakon oporavka.

Istraživači su sproveli studiju na 594 pacijenta koji su pokazivali znake dijabetesa nakon hospitalizacije zbog COVID-a, od kojih 78 nije imalo prethodnu dijagnozu dijabetesa. Lakši problemi sa šećerom u krvi, ali teži oblik COVID-a primećeni su kod mnogih pacijenata kojima je dijagnostikovan dijabetes tokom hospitalizacije, u poređenju sa pacijentima koji su ranije imali dijabetes.

Istraživači su objavili u časopisu Journal of Diabetes and Its Complications da je kod 40 odsto pacijenata kojima je dijagnostikovan dijabetes tokom hospitalizacije, godinu dana kasnije, nivo šećera u krvi pao je ispod granice dijagnoze.

„Ovi rezultati sugerišu da bi novodijagnostikovani dijabetes mogao da bude prelazno stanje povezano sa akutnim stresom izazvanim infekcijom korona virusom“, rekla je dr Sara Kromer iz Opšte bolnice Masačusets u Bostonu. – Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to da pojava deficita insulina, ako do njega uopšte i dođe, nije trajna.

Ovim pacijentima su insulin i drugi lekovi potrebni samo na kratko, zbog čega je izuzetno važno da lekari pomno prate tok bolesti kako bi utvrdili da li će se i u kom trenutku njihovo stanje poboljšati, dodala je ona.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments