Jedno energetsko piće može izazvati glavobolju

       
Foto: Life Education

Samo jedan energetski napitak ima negativan učinak na funkciju krvnih sudova, a ako postoje promene na njima, može izazvati infarkt. 

Ranije ove godine objavljena je kanadska studija, sprovedena na 2055 mladih u dobi između 12 i 24 godine, koja je pokazala da je 55,4 posto ispitanika koji su pili energetska pića imalo zdravstvene probleme: oko 18 posto imalo je glavobolju, 5 posto povraćanje i dijareju, 3,6 posto bol u grudima i 0,2 posto epileptične napade.

Limenka takvog pića, zavisi od veličine, sadrži između 80 i 150 mg kofeina, uz taurin, gaziranu vodu, B vitamine, i biljke kao što su guarana, akai, ginseng i ginko biloba, i mnogo šećera i boja. Kad se prekorači dnevni unos kofeina od 3 mg po kilogramu težine, javljaju se tegoba, ubrzani rad srca, drhtavica, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i porast krvnog pritiska. Ali, tegobe se javljaju i kod manjih količina takvih pića, ako se uz njih pije kafa i alkohol. Pritom, kod kardiovaskularnih bolesnika porast pritiska i pulsa uz suženje arterija može biti okidač za moždani i srčani udar!

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments