Koje simptome nam telo šalje kada se imunitet bori sa nečim?

       
Foto: Thinkstock

Ako ste stalno umorni, a zato ne postoji razlog poput nesanice, stresa na poslu, gripa, prehlade ili nekog drugog virusa, umor bi mogao biti znak da se imunitet bori s nečim. 

Ruke poblede na hladnoći

Problemi sa cirkulacijom znak su disfunckionalnosti imunog sistema. Ako ruke prebrzo poblede kada su izložene hladnoći, to znači da u njih ne dolazi dovoljno krvi. I nije samo do ruku. Hladan nos, uši ili prsti šalju nam istu poruku i mogu upućivati na lupus i poremećaj u radu štitaste žlezde.

Učestale prehlade i infekcije

Ako prehlada ne prolazi ili ako vam se ponavlja vaginalna infekcija ili upala oka, bilo bi dobro proveriti u kakvom je stanju imunitet i postoji li neka autoimuna bolest.

Crvena koža koja svrbi

Koža je prva linija odbrane organizma- ona ga štiti od prodora bakterija i virusa. Ako vam se osipi pojavljuju češće, ako dolazi do alergijskih reakcija ili pojave dermatitisa- sve to može biti signal da je imunitet preopterećen.

Nove alergije, ali i slabije alergijska reakcija na stare

Ako je imunitet preopterećen ili oslabljen može doći do pojave novih alergija, isto tako do slabije rekacije alergija koje osoba već ima.

“Kako slabi imunitet, tako slabi i alergijska reakcija. Ako ovog proleća budete manje kijali, to ne znači nužno da ste manje alergični. Može značiti i da vam imunitet nije u najboljem stanju”, objašnjava imunolog dr Entoni Veido.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments