Foto: The Huffington Post

Skolioza (iskrivljenost kičme) je stanje u kojem je kičma zakrivljena u stranu, često u obliku slova S ili C. 

Kičma je često i rotirana oko svoje ose što dovodi do toga da je de leđa izbočen u odnosu na ostatak.

Postoje i oblici kojima je uzrok poznat:

Neuromuskularni- javlja se kod pacijenata s neurološkim ili muskoskeletalnim bolestima kao što su: cerebralna paraliza i mišićna distrofija. Posledica je neuravnoteženost mišića i smanjene kontrole trupa. Uz skoliozu prisutni su i drugi simptomi koji upućuju na neuromuskularno poreklo.

Kongenitalni- posledica je prirođene asimetrije kičemnih stubova.Obično se može primetiti pre 10. godine i često su prisutne i prirođene anomalije drugih organa.

Sindromska- pojavljuje se kao deo sindroma genetskih poremećaja kao što su Marfanov sindrom, osteogenesis imperfecta, neurofibromatoza. Većina pacijenata ima druge simptome sindroma.

Faktori rizika

GODINE: Najčešće se javlja u vreme ubrzanog rasta kod dece starije od 10 godina (85%), ali se može javiti i kod mlađe dece, a u 1% slučajeva se javlja kod dece mlađe od 3 godine. POL: Javlja se jednako kod devojčica i dečaka, ali devojčice imaju 10 puta veći rizik za pogoršanje zakrivljenosti.

SKOLIOZA U PORODICI: Može se javljati u porodici, ali većina dece ipak nema istoriju skolioze u familiji.

Blaga skolioza najčešće ne uzrokuje simptome, ali može uzrokovati zamor i bol u mišićima kod dužeg stajanja ili sedenja. Većinom se otkrije prilikom rutinskog pregleda u školi ili pregleda kod doktora.

Pregled uključuje test pretklona. Iskrivljenost kičme se može bolje videti pri naginjanju prema napred, a u tom položaju se može i izmeriti zakrivljenost. Izbočenje jedne strane grudnog koša ukazuje na skoliozu. Takođe se može napraviti i neurološki pregled.

Iako postoji mnogo nedoumica, nameštanje atlasa ne pomaže u lečenju skolioze.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments