Foto: www.self.com

Istraživanje koje su uradili naučnici sa Univerziteta San Francisko, Univerziteta Karnegi Melon i Medicinskog centra u Pitsburgu otkrilo je čvrstu povezanost između premalo sna i bolesti. Rezultati su objavljeni u časopisu Sleep

U ovom istraživanju učestvovala su 164 volontera koji su podvrgnuti dvomesečnim zdravstvenim pregledima, intervjuima i upitnicima kako bi se utvrdili temeljni faktori koji mogu uticati na zdravlje: stres, temperament i upotreba alkohola i cigareta.

Istraživači su nedeljama pre nego što su ispitanike zarazili virusom prehlade utvrdili njihove navike spavanja, koristeći senzor nalik satu koji je merio kvalitet sna tokom noći.

Zatim su ih smestili u hotel, izložili virusu kroz sprej za nos i pratili ih nedelju dana, prikupljajući dnevne uzorke sluzi kako bi videli da li se virus “uhvatio”.

Otkrili su da su ispitanici koji su spavali manje od šest sati noću, imali 4,2 puta veću verovatnoću da se prehlade u poređenju s onima koji su spavali više od sedam sati, dok je kod onih koji su spavali manje od pet sati verovatnoća da se prehlade bil 4,5 puta veća.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments