Lekovito seme anisa

       
Foto: EUskola

Lekoviti deo biljke je suvo seme prepuno eteričnih ulja, ali i vitamina i minerala.

Anislekovita je biljka koja se u velikoj meri koristi i u kulinarstvu kao specifičan začin koji daje aromu za npr. kuvano vino, poslastice, ali i druga, posebno mesna jela. Lekoviti deo biljke je suvo seeme prepuno eteričnih ulja, ali i vitamina i minerala.

Čaj od semenki anisa pomaže protiv želudačnih tegoba – nadutosti i grčeva, loše probave, a semenke su često i sastavni deo sirupa za iskašljavanje jer pospešuju čišćenje nakupljene sluzi iz pluća i bubrega. Osim toga, regulišu neredovne menstruacije te nesanicu.

Zbog prijatnog mirisa i ukusa, za anis su znali još drevni Egipćani pre tri i po hiljade godina.

Eterično ulje anisa od davnina je u upotrebi za smanjivanje apetita. Takođe, ulje se pokazalo uspešnim i u pospešivanju cirkulacije i uklanjanju celulita. Međutim, treba voditi računa da se eterično ulje ne drži na svetlosti i vazduhu, jer tako izloženo gubi važan sastojak anetol.

Preporučuje se i osobama koje pate od nesanice. “Anis je tvoj jastuk koji te čuva od loših snova”, ističu Englezi u osmišljenoj krilatici, naglašavajući da svako može da se uveri u njegovu delotvornost ukoliko popije šoljicu anisovog čaja pre spavanja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments