Foto: Pixabay

Uz sve obaveze koje ima prema porodici, stalna briga šteti mentalno zdravlju majki, pokazalo je američko istraživanje čiji su rezultati nedavno objavljeni u časopisu Sex Roles.

Naučnici su tu emocionalnu posvećenost majki prema deci nazvali “nevidljivim radom” kako bi izmerili koliko i na koji način neprestana briga za porodicu utiče na ženino zdravlje.

Otkrili su da je “nevidljivi rad” povezan s osećajem preopterećenosti i praznine u svakodnevnom životu žena. 

U istraživanju su ispitanice bile 393 žene srednje klase s decom mlađom od 18 godina. Njih 90 posto reklo je da isključivo one organizuju život porodice, 80 posto vodi brigu o školskim obavezama dece, komunikaciji s učiteljima i profesorima, slobodnim aktivnostima, dok ih dve trećine oseća da samo one, a ne i očevi, ispunjavaju emocionalne potrebe mališana.

Ukratko, američka studija je pokazala da su žene na mnogo načina i dalje glavni i odgovorni roditelj. Čak i kada su zaposlene puno radno vreme, a u takvih je odnosu 65 posto.

Zahvaljujući muškarcima, današnje žene manje rade kućne poslove poput usisavanja, ali i dalje su u potpunosti odgovorne za funkcionisanje domaćinstva– npr. da ne ostanu bez deterdženta za veš, da je prljavo rublje u košari i da su čisti peškiri na vidljivom mestu “, kaže vođa studije Lucija Ćićiola.

Isto tako, istraživanje je pokazalo da je majka prva osoba koja je odgovorna za probleme dece, što je vrlo teško.

“Zna biti zastrašujuće to što sami  donosite odluke, što bi moglo pogoršati, a ne poboljšati stvari vezane za sreću dece”, piše u članku.

Upravo taj nevidljivi rad direktno je povezan sa stresom kod majki, a posledično s nezadovoljstvom u braku i u životu”, zaključak je studije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments