Foto: Profimedia
Kovid 19 može prouzrokovati smanjenje moždane mase, uticati na smanjenje sive mase u područjima koja kontrolišu emocije i pamćenje i oštetiti područje koje kontroliše čulo mirisa, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Oksford.

Naučnici su objavili da su takve promene primetili i kod obolelih koji nisu bili hospitalizovani zbog kovida 19.

Da bi se saznalo da li spomenute posledice mogu bar delimično da se ponište ili će postati trajne neophodno je da se sprovedu dodatna istraživanja.

-Raspolažemo snažnim dokazima o nastanku abnormalnosti na mozgu nakon preboljevanja kovida 19 – pišu britanski naučnici u studiji objavljenoj u ponedeljak u stručnom časopisu “Nature”.

Čak i u slučaju blagih oblika bolesti među učesnicima istraživanja otkriveno je “pogoršanje izvršnih funkcija” mozga, odgovornih za fokusiranje, planiranje, organizovanje, donošenje odluka i rešavanje problema, a u proseku se veličina mozga ispitanika smanjila za 0,2-2 odsto.

Studija je istraživala promene na mozgu 785 pacijenata starosti od 51 do 81 godine.

Skeniranje njihovih mozgova sprovedeno je dva puta, a od ukupnog broja ispitanika 400 njih se kovidom zarazilo između dvaju skeniranja. Drugo skeniranje obavljeno je u proseku 141 dan nakon prvog.

Studija je sprovedena u vreme kad je u Britaniji bila dominantna alfa varijanta koronavirusa i malo je verovatno da je u nju bio uključen ijedan pacijent zaražen deltom, kažu britanski naučnici.

Istraživanje je pokazalo i da je deo pacijenata nakon preležanog kovida patio od ‘moždane magle’ ili od smanjene pažnje i koncentracije, kao i od smanjene brzine obrade informacija i lošijeg pamćenja.

Naučnici nisu objavili da li je vakcinacija protiv kovida uticala na ovo stanje, ali britanska zdravstvena agencija prošlog meseca je saopštila da je nakon proučavanja 15 ranije sprovedenih studija ustanovljena upola manja verovatnoća da će se kod vakcinisanih razviti simptomi dugotrajnog kovida u poređenju sa nevakcinisanima.

b92.net

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Boris
08/03/2022 16:29

Nekada smo deci govorili kad su htela da probaju kafu sa starijima da ako piju kafu, porasce im rep. Danas treba da im kazemo da ne trpaju prljave ruke u usta, smanjice im se mozak.