Jagode su na tezgama, a u nastavku saznajte kako da ne kupite one koje su bezukusne!

Počela je sezona jagoda i svi ljubitelji ne mogu da dočekaju da ih konzumiraju! Poznato je da ovo voće ima mnogo vitamina, minerala i antioksidanasa. Jagode su bogate vitaminom C i imaju brojne zdravstvene prednosti. Pomažu u očuvanju zdravlja srca, jačaju imunitet, smanjuju nivo holesterola, smanjuju rizik od upala u organizmu i pomažu u očuvanju zdravlja creva.

Lekari sa britanskog univerziteta Oksford preporučuju da ih konzumirate samo onoliko koliko može da vam stane u šaku, bez dodatka šećera i samo dva do tri puta nedeljno između 17 i 19 sati poslepodne, navodi se na sajtu “Medical daily”. Ipak, svi se pitamo kako da prepoznamo prave domaće jagode i da ne kupimo one koje nemaju ukus, a ni miris.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prvo što treba da znate, to je da se u prodavnicama uglavnom pojavljuju uvozne na početku. Prodavci čak mogu da istaknu da su domaće, ali istina je da prave domaće stižu u rafove nešto kasnije. Druge stvari po kojima možete da vidite o kakvim jagodama je reč jesu boja i miris.

Zdrave domaće jagode imaju jarko crvenu boju i prepoznatljiv miris, a razlika se najviše vidi unutra. Uvozna ima malo semenki i unutra je svetlo roze boje, a ukoliko je takođe crvena boja unutra dominantna, to je znak da je tretirana pesticidima. Domaća zdrava jagoda ima dosta semenki unutra, a peteljka je svetlo zelene boje i ima zemljani miris. Takođe, domaće jagode možda ponekad izgledaju “neuglednije”, nisu savršenog oblika, ali to je znak da nisu tretirane pesticidima i da su potpuno prirodne.

(MONDO)

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jagoda
24/04/2023 23:32

Na izlazu iz Futoga prema Begecu sa desne strane imaju divni ljudi koji prodaju jagode, hvala Bogu pa sam ih našla, nećete pogrešiti ako kod njih kupite.