Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine saopšteno je danas da je za mesec dana u Gradu Novom Sadu od malih boginja obolelo šestoro ljudi te da su epidemiju prijavili višim instancama.

Youtube screenshoot

Nakon registracije epidemiološki međusobno povezanih slučajeva, što predstavlja zakonski osnov za prijavu epidemije, u Novom Sadu 3. januara Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je epidemiju morbila u Gradu Novom Sadu sa 6 obolelih osoba. Prijava je danas, 4. januara dostavljena Institutu za javno zdravlje Srbije. Uzrast obolelih kreće su rasponu od 9 meseci do 43 godine. Dve obolele osobe su nevakcinisane, a ostali pacijenti su nepoznatog vakcinalnog statusa protiv morbila – preciziraju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. U toj zdravstvenoj instituciji kažu da je laboratorijska potvrda oboljenja za sve pacijente dobijena u beogradskom Institutu Torlak, te da su od ukupnog broja obolelih dva povezana sa epidemijom u drugim delovima zemlje.

Upozorenje na širenje zaraze

Nadležni iz te ustanove upozoravaju da su mogući novi slučajevi oboljevanja uzimajući u obzir epidemiološke karakteristike morbila i prisustvo vulnerabilne populacije.

Oni podsećaju da se od novembra 2017. godine na teritoriji Doma zdravlja Novi Sad sprovodi dopunska imunizacija MMR vakcinom svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih obveznika.

Dosadašnjim aktivnostima podignut je obuhvat imunizacijom u Novom Sadu. Obuhvat imunizacijom kod predškolske dece uzrasta 12 meseci do 7 godina je oko 92 odsto, a obuhvat u uzrastu školske dece od navršenih 7 do 14 godina je preko 95 odsto – ističu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Nadležni kažu da su svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Grada Novog Sada predložili mere pooštrenog nadzora nad morbilima najmanje do isteka dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja oboljenja.

U Srbiji 747 slučajeva malih boginja

Na teritoriji Srbije od početka oktobra prošle godine registovano je 747 slučajeva malih boginja sa dva smrtna slučaja.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mladim od pet i starijim od 30 godina, navedeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut”.

Autor: Blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments