Anemija nastaje usled nedostatka crvenih kvnih zrnaca i hemoglobina u organizmu. Ukoliko se ne leči, može da izazove ozbiljne posledice po zdravlje.

Uzrok anemije najčešće je smanjena prisutnost gvožđa u organizmu, bilo zbog loše ishrane ili zbog neke hronične bolesti. Kako biste popravili svoju krvnu sliku, potrebno je da u svakodnevni meni unosite namirnice bogate gvožđem. S druge strane, neku hranu treba da izbegavate.

Namirnice koje nepovoljno utiču na anemiju

1. Španat

Sigurno ste dosad bezbroj puta čuli da je španat, zbog velike količine gvožđa, odličan u borbi sa anemijom. Međutim, uz gvožđe, španat sadrži oksalnu kiselinu, koja za sebe vezuje gvožđe i zapravo sprečava telu da ga koristi. Umesto španata radije izaberite brokoli, kelj i drugo lisnato povrće.

2. Crno vino

Dok resveratrol u crnom vinu pomaže kod srčanih bolesti, on sprečava asporpciju gvožđa. Stoga, ukoliko patite od anemije, izaberite belo vino.

3. Kafa

Kafa takođe sprečava apsorpciju gvožđa, pa je izbegavajte makar sat vremena pre jela, naročito pre obroka bogatog gvožđem.

4. Crni i zeleni čaj

Ova dva čaja čine gvožđe nesvarljivim. Ipak, u kulturama koje piju puno čaja nije primećen veći broj osoba koje pate od anemije, stoga je potrebno još istraživanja na ovu temu.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments