Kako saznaju Novosti, u novom dokumentu, koji će do kraja nedelje biti distribuiran porodilištima, vodiće se kompletna medicinska dokumentacija o aktuelnoj i prethodnim trudnoćama, što znači da će se upisivati svaki pregled i analiza, kao i terapija. I to sa potpisom i faksimilom lekara, jer će trudnička knjižica biti i sudsko-medicinski dokument.
Za početak odštampano je 12.000 knjižica za trudnice. One se uvode u okviru pilot-projekta, a najverovatnije će biti predstavljene na otvaranju porodilišta u Čačku.
Najveća prednost knjižice za trudnice je što će svi medicinski podaci biti sistematizovani na jednom mestu, a gde god da se trudnica pojavi, akušer će imati kompletan uvid u rezultate. U slučaju nekog hitnog stanja, ne daj bože saobraćajnog udesa, i lekar opšte prakse iz knjižice će moći da utvrdi da li je trudnoća rizična, koju terapiju trudnica uzima… Spremni smo da, odmah posle promocije 18. decembra, uvedemo knjižice za trudnice u Kliničkom centru Kragujevac i opštim bolnicama na teritoriji šest okruga u ovom delu Srbije, što je oko dva miliona ljudi”, kaže dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac, koji je i nosilac ovog projekta.
Knjižica za trudnice biće obavezan dokument i trudnica bi uvek trebalo da je ima uz sebe. Uvođenjem knjižice prvi put se među preglede koje treba obaviti u trudnoći uključuje i pregled lokomotornog sistema, unutrašnjih organa…
U knjižicu upisivaće se bukvalno svi podaci i nalazi kako iz državnih ustanova, tako i iz privatne lekarske prakse. To će, veruje se, biti dragoceno za akušere jer je u Srbiji prilično rasprostranjena praksa da žene trudnoću vode u privatnim ordinacijama, a kod lekara u državnom zdravstvu odu uglavnom samo da otvore bolovanje, pa su im svi nalazi u vezi sa trudnoćom “rasuti” u raznim izveštajima.
Autor: Novosti
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments