Osobama u 40-ima i 50-ima koje imaju u telu visok nivo kortizola, što znači da su pod jakim stresom, mozak lošije funkcioniše, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u američkom naučnom časopisu Neurology.

U istraživanju je učestvovalo više od 2000 osoba kod kojih nisu uočeni znakovi demencije. Ispitanici su rešavali različite testove kojima im je meren kapacitet mozga, sposobnost razmišljanja i rešavanja zadataka. Testove su ponovili za osam godina, a tada im je izmeren i nivo kortizola. Pokazalo se da su osobe koje su imale veću količinu kortizola u organizmu, imale manji mozak.

“Kortizol utiče na brojne funkcije, zato je vrlo važno otkriti koliki nivo ovog hormona je štetan za mozak”, rekao je autor studije Džastin B. Ehufo, doktor farmacije i profesor na Harvardu.

“Mozak je vrlo osetljiv, ali i gladan. Zahteva ogromnu količinu hranjivih materija i kiseonika  kako bi pravilno funkcionisao. Ako telo te resurse toši na borbu sa stresom ostaje ih premalo za mozak i dolazi do problema s pamćenjem”, objašnjava Kejt Fargo, stručnjakinja za Alchajmer.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments