Sezona kiselog kupusa je u jeku, pa se zato u nastavku podsetite ili pak saznajte zašto biste trebali da ga jedete svaki dan.

Kiseli kupus bogat je vlaknima, vitaminom C, K i brojnim vitaminima grupe B. Uz to, kiseli kupus ne manjka ni u magnezijumu, kalcijumu, gvožđu, a sadrži i veliku količinu mangana i bakra.

Zimsko doba i trpeza na ovim prostorima ne može da se zamisli bez kiselog kupusa, a zašto ni ne bi trebala, saznajte u nastavku.

Zdravstveni benefiti kiselog kupusa

Energija

Zbog visokog nivoa gvožđa, kiseli kupus snabdeva telo energijom, poboljšava cirkulaciju i povećava količinu kiseonika u organizmu. Zato je i odličan kao borac protiv anemije, umora, dekoncentracije i glavobolja.

Bolje varenje

Zahvaljujući vlaknima, kiseli kupus povoljno deluje na varenje, sprečava zatvor, nadimanje i grčeve u stomaku. Takođe, može da spreči i ozbiljnija oboljenja, kao što su čirevi, pa čak i rak debelog creva.

Zdravlje srca

Sastojci u kiselom kupusu snižavaju nivo holesterola u krvi i sprečavaju pojavu arteroskleroze, te smanjuju rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih oboljenja.

Zdravlje očiju i kože

Karoten i vitamin A koji se nalazi u kupusu ponašaju se kao antioksidanti, te uklanjaju slobodne radikale u organizmu. Vitamin A sprečava degeneraciju očiju, usporava nastanak bora, uklanja crvenilo i čini kožu zdravijom i mlađom.

Jača imuni sistem

Zbog visokog sadržaja vitamina C, kiseli kupus utiče na regeneraciju ćelija, jača imuni sistem i igra ključnu ulogu u stvaranju kolagena- glavnog elementa za skoro svaki deo tela, uključujući organe, vene, kožu, mišiće, kosu i kosti.

Napomena: Uprkos svih zdravstvenim benefitima, kiseli kupus ima i veliku količinu natrijuma, koji može biti opasan za osobe koje pate od kardiovaskularnih i bubrežnih oboljenja. Ukoliko imate ove zdravstvene tegobe, posavetujte se sa lekarom po pitanju konzumiranja ove namirnice.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments