Kivi voće, koji je dobio naziv po ptici sa Novog Zelanda, zbog samog izgleda, je namirnica prebogata nutrijentima sa vrlo malo kalorija.
Tehnički, kivi spada u bobičasto voće, a poreklom je iz Kine, koja je, razume se i najveći izvoznik ovog voća. U nastavku saznajte za šta je sve kivi dobar.
Kivi i zdravlje
Studije su pokazale da kivi uklanja rizik od srčanih problema, dijabetesa, raka, kao i rizik od gojaznosti.
1. Zdravlje kože– kivi je prepun kolagena i vitamina C koji štite kožu, daju joj sjaj i sprečavaju starenje.
2. Bolji san– studije su pokazale da kivi uklanja nesanicu i poboljšava kvalitet sna kod odraslih osoba.
3. Zdravlje srca– zbog vlakana i kalijuma, kivi uklanja rizik od brojnih kardiovaskularnih oboljenja.
4. Kamenje u bubrezima- visok nivo kalijuma štiti kako kosti, tako i sprečava upale bubrega i pojavu kamenja.
5. Snižava krvni pritisak upravo zbog kalijuma.
6. Sprečava zatvor– vlakna u kiviju olakšavaju pražnjenje creva.