Želite srećno dete? Poslušajte savete danske stručnjakinje za roditeljstvo

       
Foto: Dreamstime

“Kad su moje kćerke bile male, često bih samo sela s njima na pod i čekala da vidim šta one žele da rade”, rekla je Dankinja Iben Dising Sandal, autorka knjige “Igra na danski način”.

“Tad bi se počele penjati po meni. Najčešće bih počela da ih golicam i mnogo smo se smejale. I danas sednem iza njih i pravim se da im crtam nešto na leđima, a one moraju pogoditi šta”, kaže stručnjakinja za roditeljstvo.

“Sve to ništa ne košta, ne zahteva vremena, a stvara osećaj povezanosti i vrlo je važno za zdravo odrastanje deteta”, poručuje autorka.

“Kao roditelji često ulažemo mnogo vremena u to da deci pružimo što više organizovanih aktivnosti, koje ih pripremaju za svet odraslih, na temelju onoga što mi mislimo da bi trebalo da nauče i koja iskustva da steknu, pa celu nedelju razvozimo decu nakon škole na treninge, časove jezika… A dete koje je pretrpano obavezama nema vremena za najvažnije- samo istraživati, biti kreativno i maštovito i učiti iz svojih iskustava”,  napominje autorka.

“Mnogi roditelji danas se boje da puste dete da slobodno juri ili se penje na drvo. Boje se da će dete pasti. Pa šta?! Život je pun uspona i padova, jedno ogrebano koleno nije ozbiljan problem. Ako padne, naučiće da ustane time mu zapravo činimo uslugu”, kaže stručnjakinja.

Dodaje kako ni za dete ni za roditelja nema lepšeg trenutka od onog kad mališan uspe da se popne na vrh penalice i uživa u pobedi, što je trenutak kad se oslobađa dopamin i osećaj sreće, raste mu samopouzdanje i samosvest.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: