Foto: Ticketmaster

Mišel Obama je jedna od najuticajnih žena na svetu, a prošle godine objavila je svoje memoare u kojima se nalazi i odnos sa prijateljima i porodicom, život u Beloj kući i njeni projekti. Prvi dan prodaje u Americi prošao je sa 750.000 prodatih primeraka.

Autoriteti nisu uvek u pravu

Kad joj je njen srednjoškolski savetnik rekao da nije “materijal za Prinston”, Mišel Obama nije dopustila da je to obeshrabri. Umesto toga, obratila se drugim članovima zajednice koji su bili upoznati s njenim radom i upisala se na željeni univerzitet. Ako se neko i nalazi na poziciji moći s koje vas lako “odbaci”, to ne znači da morate verovati njegovom sudu, savetuje Obama.

Naučite da volite sebe

Za to je potrebno vreme- to je proces, piše bivša prva dama. Ona progovara o veri u sebe, cenjenju ličnih kvaliteta i deli ključan savet- eliminišite ljude koji ne dodaju vrednost vašem životu.

Foto: Vox

Pronađite hrabrosti za preokret u karijeri

U svojoj knjizi piše da je tokom veze s Barakom shvatila da se mora pomeriti od praktikovanja prava. Korporativna karijera nije je ispunjavala i činila srećnom- morala je to sebi priznati, a onda i svojim roditeljima, što je bilo posebno teško nakon uloženog vremena i resursa.

Ignorišite negativni glas

Za sve mlade žene ima savet- oterajte tog demona. Otkriva kako se i sama suočavala s pitanjem “Da li sam dovoljno dobra?” i onim glasom prisutnim još odmalena koji šapuće “Ne možeš to”, “Ne ističi se”, “Ne govori preglasno”…

U redu je priznati da vam je potrebna pomoć

Ne postoji priručnik kako biti prva dama, piše Mišel i priznaje kako je bila “preplavljena” načinom na koji je njen život trebao da se promeni. Ipak, bila je dovoljno mudra da zamoli majku za pomoć, koja se i uselila u Belu kuću, a potom se usredsredila na to da pokuša stvari da dovede pod kontrolu.

Foto: Vanity Fair

Ne posustajte pred strahom

Naučiti kako prevladati strah ili kako živeti sa strahom i ići dalje uprkos njemu, jedna je od tajni uspeha. Uprkos odrastanju sa strahom od izlaska, policije, napuštanja onoga što je poznato- nije dopustila da je to zadrži na mestu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments