Znate li za šta je sve dobar origano?

Od Australije do Egipta, origano se koristi kao začin, ali i kao lek za brojne bolesti. Dok oko nekih benefita naučnici još uvek raspravljaju, ova aromatična biljka je svakako i te kako zdrava. 

Jača imunitet

Dve najbitnije komponente origana su rozmarinska kiselina i timol– dva moćna antioksidanta koji su povezani s uklanjanjem oksiditativnog stresa u ogranizmu. Ovaj stres stvara pogodno tle za hronična oboljenja i ispušta slobodne radikale koji mogu da uzrokuju rak i brojne druge bolesti. Origano se bori sa tim tihim ubicama koje se nalaze u našem telu.

Antibakterijska aktivnost

Budući sa uspostavlja balans u imunom sistemu, origano se bori i sa bakterijama koje zahvataju kožu, želudac i druge delove tela. Uz to, origano povećava proizvodnju leukocita i ubrzava metabloizam, a samim tim utiče na brže oporavljanje od bolesti.

Utiče na rad organa za varenje

Budući da je prepun vlakana, origano potpomaže organima za varenje, a u isto vreme čini ih zdravim.

Zdravlje srca

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u origanu poboljšavaju rad srca, stavljaju nivo holesterola u balans i uklanjaju zapaljenja u kardiovaskularnom sistemu. Samim tim, sastojci u origanu umanjuju rizik od srčanih i moždanih udara.

Zdravlje kostiju

Kalijum, gvožđe i mangan su najbitniji minerali za zdrave kosti. Origano ih sadrži u velikim količinama i tako njegova konzumacija može da spreči pojavu osteoporoze u kasnijoj životnoj dobi.

Energija organizma

Dobar rad celog organizma, poboljšanje cirkulacije i nivoa hemoglobina u telu čini celo telo punim energije. Na sve ove procese blagotvorno deluje upravo origano.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti