Foto: Lead Change Group

Džadson Brever, američki psihijatar i naučnik, za portal Mbg otkrio je koji je najučinkovitiji način korigovanja lošeg ponašanja.

Svaka navika počinje u nekom trenutku, podstaknuta nečim, npr. komadom kolača. U tom trenutku ponašamo se na specifičan način- jedemo kolač i osećamo se nagrađenim- u ovom slučaju naletom dopamina, hormona zadovoljstva koji se luči u mozgu pod uticajem šećera. Jednom kada je naš mozak doživeo kolač kao nagradu biće teško da se odupre slatkom.

To postaje problematično kada počnemo da tražimo tu nagradu ne smo kada smo gladni, već i tužni, pod stresom ili nam je dosadno.

Foto: Marcelle Rose Nutrition

“Navike postoje da nam pomažu u sakupljanju podataka, tako da ne treba uvek iznova tragati za informacijama, već se samo setiti vrednosti nagrade. Problem je u tome što vrednost nagrade možda više nije toliko visoka, koliko je bila nekada”, objašnjava Brever.

Zbog toga imamo potrebu za slatkim i kada odrastemo, iako znamo da nam šteti. “Da bismo promenili naviku moramo biti svesni kakva je trenutno stvarna vrednost”, dodaje. U ovom trenutku važna je svest.

Zato Brever preporučuje analiziranje osećaja znatiželje. Približite se navici kao da je radite prvi put i istražite kako se zaista osećate. Nakon što to učinite, možete pronaći ono što Brever naziva “većom, boljom ponudom”, novom navikom koja vam sada najviše koristi.

Autor: nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments