Nova studija ukazala je na važnost oralne higijene iz još jednog razloga: osobe sa dijabetesom tipa 2 mogu održavaju nivo šećera u krvi ako brinu o zubima.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da u svetu od dijabetesa tipa 2 pati oko 285 miliona, a samo u Srbiji, svaka deseta osoba ima ovo oboljenje.

Dijabetes tipa 2 nastaje kada ćelije prestanu da reaguju na hormon insulin, te, kao rezultat, dolazi do povećanog nivoa šećera u krvi.

Bez efektivnog regulisana šećera, dolazi do brojnih komplikacija, kao što su oštećenja nerava, glaukoma, katarakti i problema sa kožom.

Dijabetes i zubi

Prethodna istraživanja pokazala su da postoji povezanost između dijabetes tipa 2 i oralnog zdravlja, a sama bolest povećava rizik od oboljenja desni jednako koliko oboljenja desni povećavaju rizik od dijabetesa.

Noa studija, objavljena u Žurnalu kliničke periodontologije pokazala je da je dobra oralna higijena ključ za kontrolu nivoa šećera u krvi.

“Duboko čišćenje” usta, naime, poboljšava nivoe HbA1c, odnosno glikoziranog hemoglobina, za 7,7%. Određivanje HbA1c u krvi, trenutno je jedna od najbolji metoda da se šećerna bolest prati i drži pod kontrolom.

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments