Izložba ’’Majska skupština 1848. – 170 godina posle’’ u Galeriji Matice srpske

Simbolično na dan kada je pre 170 godina u Sremskim Karlovcima održana Majska skupština, u nedelju, 13. maja je u Galeriji Matice srpske je svečano otvorena izložba ”Majska skupština 1848. – 170 godina posle”. Okosnicu izložbe čini slika Pavla Simića – Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine.

Na otvaranju izložbe su govorili upravnica Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je izložbu zvanično otvorio.

Ove, 2018. godine poklopila su se tri značajna jubileja: 100-godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, 170-godišnjica održavanja Majske skupštine u Sremskim Karlovcima i 200-godišnjica rođenja slikara Pavla Simića (Novi Sad, 1818‒1876). Sva tri jubileja preplela su se u jednoj slici – Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine koja je centralna tema izložbe „Majska skupština 1848. – 170 godina posle”.

U prostoru stalne postavke XIX veka slici Pavla Simića Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine, koja predstavlja centralni predmet postavke, pridružena je istoimenu kompoziciju izvedenu u tehnici grafike i fotografiju Pavla Simića, upotpunjena tekstovima o autoru i slici, predmetima i dokumentima, kao i dokumentarno-igranim filmom koji je u povodu jubileja snimila Radio-televizija Vojvodine u saradnji sa stručnjacima Galerije.

Autori izložbe su dr Snežana Mišić i mr Danilo Vuksanović, a izložbu prati dvojezična publikacija Srpska narodna skupština 1. maja 1848. – 170 godina posle / Serbian National Assembly on the 1st of May 1848 ‒ 170 years later.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana stručna tumačenja i projekcija igrano-dokumentarnog filma.

Izložba će u Galeriji Matice srpske biti otvorena do 1. septembra 2018. godine a potom premeštena u Sremske Karlovce i Sentandreju.

Priprema izložbe i dokumentarno-igranog filma realizovana je uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa Bačkog, gospodina Irineja i njegovog preosveštenstva episkopa sremskog, gospodina Vasilija koji su omogućili snimanje sakralnih objekata u kojima je Pavle Simić ostavio slikarski trag. Svoje zbirke i kolekcije otvorili su  Arhiv Srpske akademije nauka i umetnosti u Sremskim Karlovcima, Muzej Srpske pravoslavne crkve, Muzej Vojvodine i Muzej grada Novog Sada i tako dokumentima upotpunili njegov životni i umetnički put.

Realizaciju izložbe i prateće publikacije omogućili su Pokrajinska vlada i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

autor: nsuzivo.rs

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!