Kako je nastala novosadska Jodna banja?

Usled širenja Novog Sada krajem 19. veka rasla je i potreba za potrošnjom veće količine pijaće vode. Dotadašnji izvori postali su premali za veliki priliv novih stanovnika  i snabdevanje grada dovoljnom količinom pijaće vode je dovedeno u pitanje.

Iz tog razloga, gradske vlasti su odlučile da izbuše jedan veliki arteški bunar na periferiji grada u pravcu Futoga. Tako je 1897. godine započeto bušenje arteškog bunara kod Futoške šume. Tom prilikom je iz bušotine izbila i potekla mineralna, jodna i topla voda temperature 24,6 stepeni. Voda je kasnije analizirana i potvrđeno je njeno lekovito svojstvo.

Nastanak novosadske Jodne banje

Tadašnja gradska vlast je shvatila značaj ovog otkrića i ubrzo je po ideji i inicijativi novosadskog lekara Vilhema Vilta počela gradnja jodnog kupatila. Projekat i sama izgradnja povereni su poznatom mađarskom arhitekti Imreu Frančeku iz Budimpešte. Prvi upravnik zgrade je bio upravo Vilhem.

Od toga doba Jodna banja se stalno proširuje, izgrađuje i dopunjuje savremenom medicinskom opremom i različitim vrstama terapija.  Proširenjem Jodne banje  1931. godine izgrađen je tada dvospratni hotel “Vojvodina” u Futoškoj šumi, a od nje je danas ostao  samo tzv. Futoški park.

Jodna banja nije prekidala svoj rad sve do 1994. godine, kada je prestao svaki oblik hidroterapije. Do temeljnog spoljnog i unutrašnjeg renoviranja zgrade ove banje došlo je 2002. godine. Tada počinje da radi ponovo punim kapacitetom, uz najsavremeniju medicinsku opremu.

Autor: nsuzivo.rs

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari: