Tribina “Istine i zablude o konzervisanoj hrani” održaće se u sredu, 17. aprila u amfiteatru Tehnološkog fakulteta Novi Sad sa početkom u 18 časova.
Tribina je namenjena svima koji bi želeli da saznaju nešto više o konzervisanoj hrani. Moderator tribine će biti doc. dr Marija Jokanović.
Prof. dr Vera Lazić, prof. dr Aleksandra Tepić Horecki, prof. dr Mirela Iličić na tribini će govoriti o sledećim temama:
- Konzervisanje: Korist ili Šteta? Nekad i sad
- Dodaci vs. Aditivi (E brojevi) vs. Konzervansi
- Znači Quantum satis?
- Konzerva vs. Limenka
- Plastična ambalaža: štetna ili ne?
- Biorazgradivost vs. ambalaža
- Kako najukusnije začiniti šunku, sir…?
- “Buđave” kobasice, sirevi, pekmezi… – zdravstveno bezbedno ili ne?
- Zašto dodajemo bakterije u hranu?
- Probiotici vs. Prebiotici
- Budućnost bioaktivnih komponenata u hrani
Tehnološki fakultet Novi Sad ove godine proslavlja 60 godina postojanja i okviru obeležavanja ovog značajnog jubileja tokom cele godine organizuje niz manifestacija namenjenih stručnoj i naučnoj javnosti, đacima srednjih škola, kao i široj populaciji. Svaki mesec je tematski posvećen određenoj tehnološkoj oblasti koja se izučava i razvija na Fakultetu. April smo posvetili inženjerstvu konzervisane hrane sa temom meseca “Hrana u fokusu”.
Autor: nsuzivo.rs