PISA testiranje u Sbiji počinje 16. aprila

Međunarodno PISA testiranje za petnaestogodišnjake u Srbiji počinje 16. aprila i trajaće do početka juna, a biće obuhvaćeno oko 8.000 učenika. Ove godine uvedene su i novine.

Testiranje će se sprovesti u 222 škole, a osim jezičke, matematičke i naučne pismenosti testiraće se i finansijska pismenost.

Novina ovog ciklusa je da se testiranje obavlja elektronski – papir i olovka  potpuno su zamenjeni računarom, što je blisko generaciji koja polaže testove.

Rezultati će biti zvanično objavljeni u decembru 2019. godine, a objaviće ih OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) za svih 80 zemalja koje učestvuju u istraživanju.

Testiranja učenika organizuju se svake tri godine (2000, 2003, 2006, 2009, 2012…), a osnovni cilj je da se omogući zemljama učesnicama da donose strateške odluke u obrazovanju na osnovu empirijskih podataka o postignućima učenika i uslovima u kojima se oni školuju.

PISA testiranje prvi put je organizovano u Srbiji 2003. godine, a poslednje PISA testiranje u Srbiji sprovedeno je 2012. godine i pokazalo je da učenici u Srbiji ne znaju da primene naučeno gradivo i da je njihovo funkcionalno znanje ispod OECD proseka.

Najbolje rezultate godinama su imali daci iz Singapura i Tajlanda, a među evropskim zemljama Finska.

PISA testovima procenjuju se znanja koja su učenici stekli tokom školovanja.

U PISI je uobičajeno da se umesto termina znanje koristi izraz pismenost ili kompetencija. Pismenost se koristi, da bi se ukazalo da je reč o onim znanjima koja se smatraju obrazovnim kapitalom koji je učeniku neophodan da bi nastavio školovanje i da bi se uspešno snašao u ličnim i profesionalnim ulogama u kojima će se, kao odrasla osoba, naći, a biti kompetentan u ovoj studiji ne znači samo da je neko stekao odgovarajuća znanja, već i da zna kada i kako može da ih primeni.

Naglasak je na funkcionalnim znanjima, a svi zadaci koji se nalaze u testovima vezani su za realne situacije u kojima se učenici mogu naći.

U prvom PISA ciklusu učestvovale su 43 zemlje, uglavnom članice OECD-a.

Izvor: Mondo/nsuzivo.rs

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!